Gratis influensavaccinering

Det är dags att vaccinera sig mot influensa. Landstinget i Sörmland erbjuder även i år alla över 65 år, samt patienter med hjärt- och lungsjukdomar, gratis vaccination mot influensa på vårdcentralerna.

De som tillhör de här grupperna behöver bara betala för själva vaccinet, 50 kr. Alla vårdcentraler har avsatt speciell tid för vaccination, eftersom tillgängligheten då är störst. Först ut är distriktssköterskemottagningen på vårdcentralen i Strängnäs, som från och med torsdag 11 oktober tar emot alla som är över 65 år. Kampanjen pågår till och med sista veckan i november.

– Man bör vaccinera sig under oktober eller november för att ha ett gott skydd, säger Carl-Gustaf Sundin, smittskyddsläkare i Sörmland.  

Av Sveriges befolkning är det 1,8 miljoner som riskerar att bli mycket sjuka i influensa. Smittskyddsinstitutet rekommenderar dem att vaccinera sig varje år. I riskgruppen finns dels äldre, dels personer med hjärt- och lungsjukdomar.

Larmrapporter har kommit om att årets influensavaccin är försenat. Det gäller dock inte Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".