Sex pojkar misstänkta för tågsabotage

Sex pojkar, två av dom 15 år gamla och resten yngre, är  misstänkta för sabotaget i en tågtunnel i Strängnäs på onsdagskvällen. En anlagd brand i tunneln lamslog tågtrafiken mellan Eskilstuna och Läggesta under hela onsdagskvällen. Trafiken kom igång igen först på torsdag morgon.

Räddningstjänsten och polisen kom till den aktuella järnvägstunneln vid 17.30-tiden på onsdagskvällen. På plats där fanns några pojkar, som omedelbart förhördes av polisen.

– Ingen av dem erkände dådet direkt, men de gjorde vissa medgivanden, säger t f kriminalkommissarie Bert Hultman i Eskilstuna.

Förhören på plats och spår i tunneln kunde, enligt polisen, så småningom binda pojkarna till tunneln och med hjälp av föräldrar har polisen kunnat identifiera alla sex i branden inblandade pojkarna. Två av dem har alltså fyllt 15 år och kan därför lagföras. De övriga är yngre och kan därför inte lagföras.

SJ har polisanmält det hela för att senare kunna rikta skadeståndskrav mot dem som fälls som skyldiga för gärningen.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".