Få jobbar med Agenda 21

Endast en kommun i länet har en fast anställd agenda 21, alltså någon som ska samordna hur man ska leva utan att tära på miljön. Det visar en granskning Sveriges Radio Sörmland har gjort.
Och avsaknaden av fast personal kan vara en orsak till att 5 av 9 sörmländska kommuner saknar en lokal handlingsplan för agenda 21, trots att målet var att ha en plan i varje kommun till 1996. Linda Aldebert är agenda 21 samordnare i Flen och Katrineholm, i båda kommunerna jobbar hon halvtid. Det svåraste med arbete är att hinna med menar hon. - Engagemanget finns men tiden räcker inte till, menar Aldebert som gärna skulle öppna ett miljökafé om resurser fanns. Linda Aldebert är inte ensam om att vara anställd på deltid, endast en kommun i Sörmland har en fastanställd agenda 21 samordnare på heltid och det är Eskilstuna. I de flesta kommuner har man låtit tjänsten som agenda 21 samordnare ingå i till exempel tjänsten som miljö- och hälsoskyddsinspektör, eller så ligger ansvaret hos kommunekologen. Linda Aldebert tror att en av orsakerna till att så få kommuner har enskilda agenda21 samordnare kan vara att man inte är riktigt säkra på vart agenda 21 är på väg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".