Olika åsikter om flyktingförslag

Att flyktingar som kommer till Sverige ska kunna tvingas att bo i en kommun som staten väljer, väcker upprörda känslor. Socialdemokraterna föreslår i sin alternativa budget att staten ska ha den möjligheten under introduktionsperioden på max två år.

Förslaget går ut på att staten bestämmer var flyktingarna ska bo under max två år när de får så kallad introduktionsersättning efter att de fått uppehållstillstånd. Anledningen är att vissa kommuner tar emot fler flyktingar än andra.

En vanlig anledning till att flyktingar väljer att bo i en kommun där det redan finns många flyktingar är att de har släktingar och bekanta i den kommunen.

Det här gör också att många flyktingar har svårt för att lära sig svenska, eftersom de mest pratar sitt hemspråk. Det menar i alla fall Abdirizak Hussein, som kom till Sverige från Somalia för femton år sedan. Han valde då själv att bo i ett litet samhälle i Skellefteå kommun, för att snabbt försöka lära sig svenska och förstå det svenska samhället. Han är en av dem som tycker att socialdemokraternas förslag är bra.

Helena Fridvang, kommer från Turkiet, men bor sedan flera år i Eskilstuna och hon tycker inte att någon ska bestämma över andras liv och därför är förslaget bedrövligt menar hon.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".