Rostat kärnbränsle på Studsvik

En del av det använda kärnbränslet från Studsvik har inte kunnat skickas till Sellafield i England, eftersom det sedan tidigare har rostat och då inte kan behandlas där.

I torsdags fraktades nästan fem ton använt kärnbränsle iväg med fartyg från Studsvik, men vad som ska hända med de cirka 100 kilona som rostat är oklart, det säger Henrik Efraimsson på Statens strålskyddsinstitut.

Det kärnbränsle som har rostat har varit förvarat i en behållare under vatten på Studsvik och att det har rostat har berott på att vatten har läckt in, något som man i slutet av 80-talet, enligt Henrik Efraimsson, rättade till genom att kapsla in materialet ytterligare och där har det legat sedan dess.

När nu nästan fem ton av det använda kärnbränslet på Studsvik skulle skeppas iväg till England lyckades man, enligt honom, separera det som hade rostat från resten. Och nu är alltså frågan om hur det ska tas om hand.

– Det finns ingen lösning idag, men det bör nog lösas inom de närmaste åren, säger Henrik Efraimsson på Statens Strålskyddsinstitut, SSI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".