Nordisk kritik mot kärnbränsletransport

Sveriges regering med miljöminister Andreas Carlgren i spetsen får hård kritik av kollegorna i Norge och Island. Såväl den norska som den isländska miljöministern protesterar kraftigt mot att den svenska regeringen låter transporten av svenskt kärnbränsle till den omdiskuterade anläggningen Sellafield i Storbritannien fortsätta.

– Jag beklagar starkt att Sverige gör allvar av att skicka använt atombränsle från den nedlagda forskningsreaktorn till Sellafield. Det säger Helen Björnöy, miljöminister i Norge.

Dålig respons
Flera gånger har norska miljöministern tagit upp den planerade transporten av 4,8 ton utbränt svenskt kärnbränsle till brittiska Sellafield med sin svenska kollega Andreas Carlgren. Hon har påpekat att det måste finnas andra sätt att hantera avfallet och att Sverige tidigare medgivit att säkerheten i Sellafield inte är tillräcklig.

Men responsen var enligt Helen Björnöy svag. I torsdags skickade hon därför ett brev till Islands och Danmarks miljöministrar för att berätta om transporten som var på gång efter ett beslut av Statens Strålskyddsinstitut.

Sverige måste ta hänsyn
Isländska miljöministern Thorgunn Sveinbjarnardottir reagerade starkt. Omedelbart faxade hon sitt lands protester till svenska regeringen och hon säger till Ekot att hon är mycket oroad.

– Jag är oroad och jag tycker att det här är en fråga där den svenska regeringen måste ta hänsyn också till andra länders intresse, och vi borde arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål, säger Thorgunn Sveinbjarnardottir.

Enligt henne skulle det gemensamma målet vara att stänga anläggningen i brittiska Sellafield.

– Vi islänningar undrar varför den här transporten var nödvändig, den lär ju knappast hjälpa vårt gemensamma mål att få Storbritannien att stänga Sellafield, Säger Thorgunn Sveinbjarnadottir.

Radioaktivt läckage upprör
Fartyget med det svenska kärnbränslet lämnade Studsvik i torsdags, men tvingades i lördags återvända till svenskt vatten sedan aktivister från Greenpeace tagit sig ombord för att stoppa transporten.

Inom ett par dagar väntas det vara framme i Sellafield, som för två år sedan avslöjades ha läckt radioaktivt avfall.

– Sveriges regering måste hantera sitt eget avfall. Det är viktigt att de olika länderna tar ansvar för sitt eget atomavfall, säger Norges miljöminister Helen Björnöy.

Ekot har upprepade gånger sökt miljöminister Andreas Carlgren, men han har inte velat kommentera kritiken.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".