Miljöminister tillbakavisar kritik om Studsvik

Både den norska och den isländska miljöministern har de senaste dagarna kritiserat den svenska exporten av kärnavfall från Studsvik i Nyköping till upparbetningsanläggningen i Sellafield.

Detta mot bakgrund av att nordiska regeringar vid upprepade tillfällen har kritiserat utsläppen av radioaktiva ämnen till havet från Sellafield. Kritiken har bland annat handlat om att Sverige ändrat sin politik när man nu tillåtit exporten. Men det förnekar miljöminister Andreas Carlgren.
– Sverige har samma politik som tidigare och motsvarande avfall kommer tas tillbaka, säger miljöministern till Ekot.

Den isländska miljöministern hänvisar till en deklaration från ett ministermöte i Dublin i mars. Där sägs att upparbetningen vid Sellafield på Englands västkust utgör en stor källa för utsläpp av radioaktiva ämnen. Upparbetning bör därför upphöra och Sellafield bör enligt deklarationen stängas.

Men Andreas Carlgren menar alltså att den svenska exporten av plutoniumhaltigt kärnbränsle från Studsvik inte strider mot deklarationen, trots att det bränsle som nu exporteras aldrig kommer bli en del av det totala svenska plutoniumavfall på över 830 kg som ska blandas med uran och användas till moxbränsle i Oskarshamns kärnkraftverk, utan måste förvaras i England.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".