Våld och brott vardag i ungas liv

En enkätundersökning som Barnombudsmannen gjort visar att våld och brott är en vanlig del av ungdomars vardag, det berättar Ekot idag. Psykologen Tobias Hellberg på ungdomsmottagningen i Eskilstuna är inte förvånad över resultatet av undersökningen. Han träffar dagligen ungdomar som blivit utsatta för mobbning, sexuella övergrepp och våld i hemmet. Det är händelser som kan lämna djupa spår hos de utsatta.

Barnombundsmannens enkät visar att bland elever i årskurs tre på gymnasiet så känner 60 procent fler än fem personer som blivit utsatta för något brott. 30 procent av killarna svarade att de hade blivit sparkade eller slagna, det visar siffror som Ekot tagit del av. Psykologen Tobias Hellberg menar att det är viktigt att föräldrarna har bra insyn i sina barns liv.

Tobias Hellberg tror inte att våld på TV och våldsamma TV- och dataspel är den primära orsaken till att det förkommer våld bland unga. Han tror istället att ett större problem är att ungdomar i gäng triggar varandra att begå våldshandlingar som de annars inte hade gjort.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".