Nya svenskar berättar i ny bok

”Jag bryter inte när jag tänker”- så heter en ny bok där 30 personer som invandrat till Eskilstuna berättar om sina upplevelser att komma in i svenska samhället, såväl när det gäller socialt som när det gäller att söka arbete. Boken tar exempelvis upp problematiken med att se människor i samhället som grupper och inte som individer.

Renée Danielsson och Vedad Begovic har intervjuat 30 personer som bor i Eskilstuna om deras personliga upplevelser och erfarenheter av att komma från ett annat land till att nu leva och bo i Sverige.

Tanken med boken var att ge information om och kunskap till nysvenskar om hur viktigt det är att kunna det svenska språket och hur systemen fungerar i samhället. Men det är även en bok till arbetsgivarna i Sverige för att se hur värdefull mångfalden på arbetet kan vara.

Med olika bakgrund och erfarenheter får läsaren följa såväl medgångar som motgångar som personerna varit med om när de försökt ta sig in i det svenska samhället.

Eskilstuna har genom historien lockat människor från många andra länder att bosätta sig här. Deras motiv och drivkrafter har varit olika. Affärsmannen Reinhold Rademacher lockades av löften om rikedom och privilegier redan 1656, ett nytt arbete var det som lockade såväl tyska smeder på 1700-talet som finska arbetskraftsinvandrare på 1950-talet. För andra har Eskilstuna varit en plats att fly till undan förföljelser i Nazityskland, kriget på Balkan eller konflikter i Mellanöstern. 

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".