Rättegång mot man som förde bort barn

Under onsdagen började rättegången mot den Eskilstunaman som förde bort sin dotter vid en skola i Pauliström utanför Vetlanda i januari i år. Bakgrunden var en vårdnadstvist och flickan bodde tillfälligt hos sin mamma när pappan förde bort henne och tog henne till Eskilstuna. Pappan är åtalad för olaga tvång och grov fridskränkning mot sin dotter.

Rättegången här i Eskilstuna tingsrätt inleddes med en videoinspelning där den då nioåriga flickan berättade hur hennes pappa misshandlat henne många gånger, å att det blev ännu värre efter skilsmässan.

På videon vände flickan ryggen mot kameran å drog upp sin tröja för å visa ett par stora röda märken som hon hade på ryggen. Hon sa att pappan slagit henne med ett bälte. Hon berättade också att han knuffat henne, sparkat henne på benen och dragit henne i håret.

Pappan hade en helt annan version. Han sa att han alltid behandlat sin dotter som en prinsessa å att hennes berättelse beror på att hon vill skydda sin mamma. Flickan har tidigare sagt att mamman misshandlat henne, men det blev inget åtal eftersom flickan tog tillbaka det.

Innan pappan förde bort flickan i Pauliström, bodde flickan omväxlande hos pappan och mamman. Men i videoförhöret som visades vid rättegången sa hon att hon inte vill bo med pappa längre. Föräldrarna ligger i en vårdnadstvist sen förra året och tvisten är ännu inte löst. 

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".