Kårhusplaner i Eskilstuna hotade

Planerna på ett nytt kårhus för högskolestudenterna i Eskilstuna är hotade. Runt 20 miljoner har samlats in för att ett nytt ska kunna byggas och spaden för renoveringen har redan satts i jorden. Men nu visar det sig att Insamlingsstiftelsen, som arbetar för ett nytt kårhus inte har rätt att köpa den fastighet man vill renovera.

Marie Eriksson som är ordförande för insamlingsstiftselsen tror ändå på en lösning.

– Vi ska hitta en lösning, det kan jag lova, säger Marie Eriksson.

Insamlingsstiftelsen som består av Mälardalens Studentkår, Eskilstuna kommun, Landstinget Sörmland och Volvo Construction Equipment, har som syfte att hyra lokaler i centrala Eskilstuna åt studentkåren. Men det vill de ändra på nu.

– Jag tror inte att vi kan räkna med att kontinuerligt ha bidragsgivare till studentkårens lokaler år ut och år, säger Marie Eriksson.

Tidigt i våras ansökte stiftelsen om att få göra en stadgeändring, att istället för att hyra en lokal vill de nu äga sitt nya kårhus. Men Kammarkollegiet har sagt nej till förslaget, eftersom det inte ansåg finnas några särskilda skäl till att köpa fastigheten.

På grund av lång uppsägningstid har stiftelsen sagt upp det gamla hyresavtalet i god tid för att slippa betala dubbla hyror och så snabbt som möjligt kunna köpa och flytta in i nya kårhuset.

Men frågan är varför stiftelsen valt att sätta igång med upprustningen av det nya kårhuset innan dom fick besked från Kammarkollegiet.

– Man kunde kommit in med en ny ansökan långt tidigare, men ibland måste man våga lite för att vinna, säger Marie Eriksson.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista