Kritik mot snöröjning i Trosa

Äldre trosabor med rullator är mycket kritiska till hur snöröjningen sköts i kommunen. De menar att snöröjningen är så dålig att många tvingas stanna hemma när det har snöat. När det är ganska mycket snö ute, som det är nu, går 85-årige Harry Bornström bara ut för att handla mat:
När det är ganska mycket snö ute, som det är nu, går 85-årige Harry Bornström bara ut för att handla mat. - Som nu när man har handlat och ska hem. Vi ska ända upp på berget här, upp på backen och där är det varken saltat eller sandat. Det är skitjobbigt, man tror inte man lever i modern tid. Överallt i centrala Trosa ser man äldre människor med rullator, som har stora besvär att ta sig fram. Vissa trottoarer är inte plogade. Då tvingas de som har rullator att gå ute på vägen. Och där det är plogat, är det halvmeterhöga snövallar vid övergångsställena, som är svåra att ta sig över om man har rullator. Harry Bornström säger att när det är ganska mycket snö ute, som det är i dag, tar det dubbelt så lång tid att gå till affären jämfört med när det är torrt väglag. "Sätt in mer resuser" I Trosa sköter det privata företaget Trotab snöröjningen åt kommunen. Arbetschefen Lars Norén är medveten om att även efter att dom plogat, kan människor med rullator knappt kan gå ut: - Nu har vi ett avtal med Trosa kommun som säger att vi ska snöröja på det här viset. Är det så att vi ska höja ribban så får Trosa kommun bestämma det. Harry Bornström, som är beroende av rullator, menar att kommunen prioriterar plogningen av vägar och struntar i trottoarerna. Men nu är det dags för kommunen att tänka om, säger han: - De skulle sätta in resurser så att vanligt folk kommer fram också. Vi betalar också skatt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".