Syndikalisterna och Strängnäs i ny konflikt

Fackförbundet Syndikalisterna i Strängnäs kritiserar kommunens badhusutredning, som kan innebära att ungefär halva arbetsstyrkan på Thomasbadet i Strängnäs sägs upp. Enligt kommunen är det hela ett nödvändigt sätt att spara pengar. Men syndikalisterna ser helt andra motiv bakom de planerade neddragningarna.

Syndikalisterna tror att det är ett sätt att göra sig av med obekväm personal, enligt Andreas Hellgren som är fackligt ombud på syndikalisternas kommunsektion i Strängnäs, och badvakt på Thomasbadet.
Det har varit en hel del konflikter mellan synikalisterna och Strängnäs kommun genom åren. Kommunen har tidigare fått betala skadestånd till syndikalisterna för förhandlingsvägran, och badhusledningen har dragit på sig tre stämningar från fackförbundet, i Arbetsdomstolen.
Nu menar syndikalisterna att det är ifrågasättandet av kommunens individuella lönesättningar, som facket menar leder till minimilöner för syndikalisterna, som lett till de planerade neddragningarna på badhuset.
Men kommunchefen Jan Heimdahl, slår bort anklagelserna. Han säger att bemanningen inte kan motiveras. Han tycker att det är både rimligt och möjligt att spara in på badhusets personal.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se