Allt fler små bokförlag bildas

Det startar allt fler bokförlag. Medlemsantalet hos Föreningen ”Nordiska föreningen för små förlag” har ökat med över det dubbla på fyra år.

Tankekraft är ett litet förlag startat av två killar från Nyköping, när de startade var målet att ge ut en enda bok med titeln ”En kuvad världsdemokrati”.

Rasmus Redemo som driver förlaget Tankekraft berättar att de gett ut elva titlar på de fyra år man varit igång och sju till är planerade - bland annat jobbar man just nu med en översättning av en föreläsningsserie av den franska idéhistorikern Michel Foucault. 

Men trots att Rasmus och hans kollega Oskar Söderlind jobbar mycket med förlaget så är det inget de lever på. Både Rasumus Redemo och Oskar Söderlind är studerande. 
Föreningen NOFF -nordiska föreningen för små förlag- har ökat från att ha 60 medlemmar för fyra år sen till 140 i dag. Det finns ingen direkt statistik om hur många småförlag som startats men såväl NOFF som Hströms förlag i Umeå som ger ut en alternativ bokkatalog två gånger om året säger att de märker en ökning av nystartade små förlag. 

Rasmus Redemo på förlaget Tankekraft i Nyköping tror att en av anledningarna till att det startar allt fler små och enmansförlag är för att man är trött på de stora bokförslagens likriktning av böcker.

Att bokförlagen blir fler, gör ingen skillnad för utbudet av böcker hos bokhandlarna, det menar Patrik Tornéus som jobbar på Hströms förlag i Umeå.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se