Doftöverkänsliga går samman

Doftöverkänsliga bildar nätverk för att öka förståelsen för sin sjukdom. Ofta får doftöverkänsliga fel diagnos av sjukvården. Nu startar man bland annat en hemsida för Nätverket för doftöverkänsliga. Solveig Enberg från Katrineholm är en av dem som står bakom idén.

Solveig Enberg säger att personal på vårdcentraler inte känner till diagnosen, så doftöverkänsliga får ibland remiss till psykolog eller blir tagna för astmapatienter. Forskningen kring sjukdomen är relativt ny och det dröjer innan den gått ner i alla led inom sjukvården menar Solveig Enberg, som själv blir hostig, matt och liksom suddig i huvudet när hon kommer i kontakt med bland annat parfymer, kemiska medel eller andra starka dofter.

Vid allt Solveig Enberg tar sig till måste hon tänka på hur hon kommer att reagera - när hon diskar är diskmedlet naturligtvis parfymfritt. Det ställer också krav på omgivningen och då sonen gifte sig uppmanades alla gäster att ta hänsyn till mammans överkänslighet.

Nätverket för doftöverkänsliga startade efter en distanskurs i ämnet att leva som överkänslig som Solveig ledde på Åsa folkhögskola i Sköldinge mellan Flen och Katrineholm. När man nu också startar en hemsida och ger ut en folder, bland annat med pengar från Centrum för flexibelt lärande så är målet att öka kunskapen om och få förståelse för sjukdomen.

Läs mer på hemsidan för doftöverkänsliga: http://www.doftoverkanslig.se/

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se