400 nystartsjobb i Sörmland

Nästan 400 personer har kommit ut på arbetsmarknaden i Sörmland genom de så kallade nystartsjobben.
Det var vid årsskiftet som regeringen införde den här möjligheten och en av de, som hjälpts av den är Alaa Jerjis från Irak.
Han fick jobb på en lackeringsfirma i Nyköping.

Det var för fyra månader sedan som Alaa Jerjis började som nystartsjobbare på Autolack i Nyköping. Att det blev just det företaget var ganska naturligt. Han hade tidigare bland annat praktiserat och sommarjobbat där.

I våras var han arbetslös efter att ha hoppat av en utbildning till undersköterska som han kände inte riktigt var hans grej.

Nystartsjobb infördes alltså vid årsskiftet och det gör att företag slipper en skattekostnad motsvarande arbetsgivaravgiften om de anställer en person som haft svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det kan exempelvis vara långtidsarbetlösa, personer som gått med sjuk- eller rehabiliteringspenning, eller som nyligen kommit till Sverige från ett annat land.

Visserligen har Alaa Jerjis bott i Sverige i sex år nu, han är alltså inte nyanländ, men han fick under sin tidigare praktikperiod på lackeringsfirman mycket hjälp med det sociala.

Tord Eriksson äger lackeringsfirman och han säger att Nystartsjobben givetvis har underlättat för honom att erbjuda Alaa en plats.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se