Råd om brandvarnare tolkas olika

Kommunerna i Sörmland tolkar Räddningsverkets råd om brandvarnare olika. Några kommuner har tolkat råden som en lag och har fattat politiska beslut om att installation av brandvarnare ska gälla från den 1 januari. Andra menar att reglerna gäller ändå. I några kommuner gäller reglerna från juli.
Från om med den första januari ska alla bostäder i Eskilstuna, Flen och Gnesta ha installerat en brandvarnare. Det har politikerna beslutat. Kommunerna bygger sina beslut på ett råd från Räddningsverket. Men det är inte alla kommuner som har fattat ett politiskt beslut, utan anser att bestämmelsen gäller ändå. Svårigheten blir hur kommunerna ska kontrollera hur beslutet efterföljs. I tre av länets kommuner har man tolkat rådet från Räddningsverket som en lag och även fattat politiska beslut om att det ska gälla från den 1 januari. Riskerar vite I fyra av länets kommuner Vingåker, Nyköping, Trosa och Oxelösund, gäller beslutet istället från första juli, för att ge fastighetsägarna tid på sig att installera brandvarnare, men i Katrineholm och Strängnäs har kommunen inte fattat några politiska beslut om brandvarnare. I Strängnäs säger miljö- och rädddningsnämndens ordförande Hugo Rundberg, att lagen gäller ändå, utan att det fattas något politiskt beslut. För Räddningstjänsten i Eskilstuna var det ändå viktigt med ett politiskt beslut för att kunna följa upp om lagen följs, menar förste brandingengör, Göran Herrman. Han hoppas att de som inte har brandvarnare kontaktar Räddningstjänsten, som i sin tur kontaktar fastighetsägaren, som, om den inte installerar brandvarnare, riskerar att få betala vite. Räddningsverket beslutade i november 2001 om allmänna råd om brandvarnare i bostäder. Beslutet innebär att Räddningsverket, mot bakgrund av bestämmelserna i räddningstjänstlagen, anser det skäligt att det bör finnas minst en fast installerad brandvarnare eller annan motsvarande anordning för tidig varning vid brand i alla byggnader som används för bostadsändamål.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".