Löfte om sänkt skatt stämmer inte

Många villaägare kommer inte alls att få lägre fastighetsskatt nästa år som regeringen lovat. Uppgifterna kommer från intresseorganisationen Villaägarnas Riksförbund som låtit SCB kontrollera kommun för kommun hur de nya reglerna kommer att slå.

I Oxelösund kommer nästan hälften av villaägarna att få högre kostnader nästa år.

Det är framförallt kommuner där taxeringsvärdena ökade kraftigt 2006 som kommer att få högre kostnader nästa år, enligt Villaägarnas riksförbund Oxelösund är en sån kommun. Där kommer nästan 1300 villaägare, nästan hälften av kommunens alla villaägare att för dyrare kostnader nästa år. Höjningen blir i genomsnitt 635 kronor per villaägare och år, enligt vice förbundsdirektör i Villaägarna Joakim Olsson.

635 kronor i genomsnitt per år för villaägaren i Oxelösund men dyraste höjningarna blir det för drygt 4000 villaägare i Trosa som i genomsnitt får en ökning på 840 kronor per hur och år.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista