Svagt intresse för miljöfrågor

Det skiljer stort mellan de olika riksdagpartiernas intresse för de nationella miljömålen och miljökvalitetsmålen - åtminstone om man jämför hur många motioner som lämnats in till riksdagen hittills i höst.

Lägst har intresset varit från folkpartiet och kristdemokraterna med var sitt motionsförslag, medan socialdemokraterna visat det största intresset. En av de socialdemokratiska motionärerna är riksdagsledamoten Michael Hagberg från Katrineholm, som vill ha en enhetliga definitioner på vad som är milöjöbilar.

– Det är väldigt viktigt för konsumenterna i vårt land att man vet vad som är en miljöbil, säger Michael Hagberg, socialdemokratisk riksdagsledamot i Sörmland.

Av de borgerliga partierna utmärker sig annars centern med totalt sex motioner med knytning till miljö- och miljökvalitetsmålen hittills under hösten. Moderaterna har lämnat in tre, medan folkpartiet och kristdemokraterna hittills visat lägst intresse med en motion var. Flest motionsförslag, 22 stycken, har lämnats in av socialdemokraterna, tätt följt av vänstern 21, medan miljöpartiet hittills lämnat in sju motioner.

I Sörmland så har förutom socialdemokraten Michael Hagberg vänsterpartiets Elina Linna från Nyköping tagit initiativ till en motion om hälsoeffekterna av strålning bland annat från mobiltelefoner.

Miljöpartiets Gunvor G Eriksson, Katrineholm, är initiativtagare till en motion om politik för jämlik hälsa kopplat till miljömålen och centerpartisten Roger Tiefensee från Flen kräver i en motion att det ska bli möjligt för kommuner att via detaljplan tvinga fler att ansluta till fjärrvärme.

– Vi vill skapa den här möjligheten, för den finns inte för kommunerna idag, säger Roger Tiefensee, centerpartiets riksdagsledamot i Sörmland.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista