Missbrukare blir lidande av planeringsmiss

Den 7:e januari stänger tillnyktringsavdelningen på Eskilstuna kommuns missbruksenhet. Verksamheten ska ersättas av nya Beroendecentrum, som är ett samarbete mellan kommun och Landsting, men det öppnar inte förrän i mars.
Tillnyktringen erbjöd sängplats mat och någon att prata med, och fram till mars kommer landstingets jourenhet att ta vid. Exakt vad som kommer att ingå i nya Beroendecentrum är ännu inte klart. Planen var att arbeta med motivation och behandling i kombination med bland annat en sluten avvänjningsavdelning, men landstinget ansåg att det blev för dyrt och den nya bantade planen innehåller istället polyklininsk avgiftning, dvs öppenvård utan sängplats. Elisabet Hjärm Ström, på missbruksenheten, tror inte att avgiftning, som är en förutsättning för att kunna bli drogfri, fungerar fullt ut i öppenvård. -Våra patienten behöver en säng att sova i eftersom de är bostadslösa också, säger hon. Men Eva Stadler, på psykiatriska kliniken på Mälarsjukhuset, menar å andra sidan att det inte är landstingets ansvar att hålla med bostäder. Hon tycker att det är positivt att det startas något nytt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".