Fortfarande oklart om farligt avfall på Studsvik

Läget är fortsatt låst då det gäller det plutoniumhaltiga kärnavfall som förvaras på Studsvik. Regeringens beslut några dagar före jul att säja ja till att ta in närmare ett ton plutonium till Oskarshamns kärnkraftverk ger inga klara besked för avfallet på Studsvik om det avfall som av myndigheterna betraktas som en säkerhetsrisk.
Att regeringen i sitt beslut inte nämner något om de fem ton plutoniumhaltigt uran som förvaras i Studsvik innebär fortsatt ovisshet för både myndigheter och för kärnkraftsindustrin. Det finns idag inget slutförvarsprogram för Studsviksuranet och ägaren, avfallsbolaget Svafo, har haft stora problem eftersom delar av det förvarats under vatten och med riskerat läckage som följd. Därför ansökte Svafo 1998 att få processa uranet för att utvinna plutonium att använda som bränsle i Oskarshamns kärnkraftverk tillsammans med det plutonium som regeringen i dagarna fattat beslut om. Men regeringens beslut gäller enbart 850 kilo plutonium från en tidigare sändning som nu får användas som mixat bränsle. Beslutet innebär ett klart brott mot tidigare gällande svenska principer och att miljöorganisationen Greenpeace körs över. Men beslutet innebär alltså också fortsatt låst läge då det gäller studsviksuranet. Enligt Bo Sundman på Svafo så ger regeringsbeslutet ingen vägledning och innebär fortsatt ovisshet för alla inblandade parter. Inte heller kärnkraftsinspektionen SKI kan idag se någon lösning för uranet lika lite som Studsviks koncern VD Hans-Bertil Håkansson. Plutonium räknas som ett av de farligaste ämnen människan känner och det används vid framställning av kärnvapen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista