Begär prövning av rättspsykatrisk undersökning

Åklagaren i fallet kring polismordet i Nyköping i somras begär nu att Socialstyrelsens rättsliga råd granskar det rättspsykiatriska utlåtandet.

Det var i måndags som den rättspsykiatriska undersökningen av 55-åringen presenterades för rätten.

I den framkom att den läkare som gjort undersökningen anser att 55-åringen har en allvarlig psykisk, störning något han också hade då han dödade polismannen Fredrik Widén i Nyköping i somras enligt samma läkare. 

Utlåtandet skulle göra att 55-åringen inte kan dömas till fängelse utan att det istället skulle bli någon form av vård i kombination med frihetsberövande. 

Men åklagare Pär Andersson är inte nöjd med utlåtandet. Andersson menar att undersökningen har flera brister, att läkarna okritiskt har utgått från 55-åringens egna berättelse och att det är konstigt att 55-åringen kan betraktas som allvarligt psykiskt störd idag men att när han undersöktes 1994 och 1999 inte var i behov av tvångsvård. 

Åklagaren har därför under onsdagen lämnat in en begäran till Nyköpings tingsrätt om att Socialstyrelsens rättsliga råd ska granska det rättspsykiatriska utlåtandet. 

55-åringens advokat Peter Althin säger till TT att han också har synpunkter på utlåtandet men att han innan han uttalar sig vill träffa sin klient. 

Under torsdagen tar Nyköpings tingsrätt ställning till åklagarens begäran.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se