Personer ska lånas ut på biblioteken

Under hösten ska man på flera av Sörmlands bilbliotek kunna låna människor. Syftet med detta arrangemang är att skapa dialog, konfrontera fördomar och vidga synfältet hos låntagarna.

Det är personer som många gånger drabbas av stereotypa bilder och fördomar som ska lånas ut. Bland annat kan man få låna en muslim, en svensk, en homosexuell, en rom eller en djurrättsaktivist, för ett samtal i 20 minuter.

Personer kommer att kunna lånas på flera av Eskilstunas bibliotek, och i Trosa och till Flen. Lånet kostar ingenting och man blir bjuden på fika.

– Det finns ju väldigt många grupperingar och det tror jag det vore det bästa om man kunde upplösa. En bibliotek har ju en demokratisk funktion. Det är mycket som handlar om möten mellan människor och man önskar att det skulle ske naturligt, men det här kanske kan vara en bra början, säger Ulla Larsson, konsulent på Länsbiblioteket i Sörmland.

Medarrangör är Humanitas Antidiskrimineringsbyrå i Sörmland. Datum för det levande biblioteket är Trosa bibliotek 20 oktober, Flen 24 oktober, Fröslunda bibliotek 19 november, Stadsbibloteket i Eskiltuna 20 november och Årby bibliotek 21 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista