Östersjön blir allt surare

Östersjön håller sakta men säkert på att blivit ett surare hav. SMHI har mätt hur pH-värdet har förändrats sedan början av 1990-talet och kan nu se att vattnet har blivit surare, något som kan få stora konsekvenser för livet i havet.

– Vad vi ser är att pH-värdet har minskat från i början av 90-talet fram till idag med ungefär 0,1 till 0,2 pH-enheter både i Östersjön och på västkusten, säger Lars Andersson,  oceanograf på SMHI.

Den försurning av havsvattnet i Östersjön som SMHI uppmätt är överraskande eftersom man tidigare inte trott att så stora vattenmassor skulle kunna påverkas på samma sätt som insjöar. 

Svårt att klara sig
Förändringen är i och för sig liten, men ändå tydlig och fortsätter pH-värdet att sjunka kan det få stora konsekvenser för livet i Östersjön.

– De organismer som har kalkinlagringar, till exempel  musslor och snäckor, skulle ha svårare att bygga de här kalkskalen och i värsta fall kan det till och med bli så att de  inte klarar sig i den här miljön, säger Ragnar Elmgren, professor i brackvattenekologi på Stockholms universitet.

Väldigt lite forskning
Det är inte bara i Östersjön som lägre pH-värden i havsvatten har mätts upp, och de flesta forskare är övertygade om att det är den höga halten koldioxid i luften som är orsaken till de sjunkande ph-värdena i världshaven. 

Kunskaperna om vad en försurning av havet innebär för livet under ytan är dock fortfarande små.

– Där finns det ännu väldigt lite forskning och alltså ett klart forskningsbehov, säger Ragnar Elmgren.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista