Kylan kan ställa till problem i fastigheter

Den stränga kylan gör att risken för vattenläckor ökar i länets kommuner. I Nyköping har man redan haft en större läcka i Lästringe och om kylan håller i sig kan tjälen i marken skapa problem.
Vattenledningar i länet ska läggas minst 1,5 meter ner så att tjälen inte kommer åt, men vid en kall och lång vinter kan det bli problem, särskilt i områden där vattnet står stilla länge och där det inte finns snö, som isolerar. Tjälen gör att marken börjar röra sig och ledningarna kan brytas sönder. Erik Lindström, vatten och avloppschef i Nyköping blåser inte faran över än. Vattenskador - Skulle det kalla vädret stå sig under januari och kanske in i februari kanske tjälen närmar sig 1,5 meter. Än så länge verkar kommunala ledningar ha stått emot kylan på de flesta håll. Däremot har många fastighetsägare redan fått ledningar och vattenberedare sönderfrusna. Ett av problemen är att man har för låg temperatur i huset där ledningarna går in, säger Erik Lindström. - Det är ofta en källare eller garage som inte är uppvärmt på samma sätt som man har inne i fastigheten och när det tinar upp vid mildväder får man vattenskador eller andra skador på fastigheten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".