Rånturné i Mälardalen

En yngre man misstänks ligga bakom totalt sju beväpnade rån i Stocholm och Mälardalen under lördagskvällen. Två bensinstationer i Sörmland rånades. En i Mariefred och en i Eskilstuna. Vid rånet i Eskilstuna skadades en person ur personalen lindrigt. Rånaren eller rånarna fortsatte sedan till Kungsör i Västmanland där en OK/Q8 station rånades. Strax före klockan 24 rånades ytterligare en bensinstation utanför Örebro. Enligt vakthavande befäl vid sörmlandspolisen, Carina Siklo, kom rånarna inte över någon störe summa pengar vid rånen i Sörmland. Ett stort polisuppbåd sökte på söndagsmorgonen efter rånaren och eventuella medjälpare.
Rånturnén startade vid sextiden på lördagskvällen med ett bilrån i Bollmora i Tyresö utanför Stockholm. Då hotade en ensam, maskerad gärningsman med ett pistolliknande föremål en bilägare. Strax före klockan nio på kvällen rånades en pressbyråkiosk i Järna, söder om Södertälje. Också det rånet utfördes av en yngre, ensam, beväpnad och maskerad gärningsman. Omkring en halvtimme senare rånades en Statoilmack i Nykvarn, också utanför Södertälje, och efter ytterligare en stund en Statoilmack i sörmländska Mariefred några mil västerut. Därefter rånades Shellmacken på Gillbergaplan i utkanten av Eskilstuna. Senare rånades även en OK-Q8-mack i näraliggande Kungsör i Västmanland och Statoilmacken i stadsdelen Västhaga i Örebro. Signalementet på mannen, iakttagelser av flyktbilar och övriga uppgifter från vittnen vid de olika rånen gör att polisen utgår från att det rör sig om en och samma gärningsman. Men man utesluter inte att det kan vara fråga om flera olika rånare. Polisen i Västmanland uppger även att rånaren kan ha haft en medhjälpare, en person som körde bilen vid rånet av OK-Q8-macken i Kungsör. Vid rånet i Eskilstuna ska en anställd ha skadats lindrigt av rånaren, men vid de övriga brotten fanns inga uppgifter om att människor skadats fysiskt. Enligt polisuppgifter till TT rörde det sig i samtliga fall om fullbordade rån, där gärningsmannen kom över bland annat kontanter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".