Klimatförändringarna påverkar bönder

Växtzonerna i Sverige flyttar en meter norrut i timmen, på grund av ett allt varmare klimat, det visar en rapport från Jordbruksverket. För lantbrukarna i Sörmland betyder det att man i framtiden kan odla andra grödor än idag. Men det finns även en risk för att nya djursjukdomar och fler skadedjur.

Torrare somrar och blötare vintrar tror Jordbruksverket kommer att bli verklighet inom 25 år. För lantbrukarna i regionen innebär det en möjlighet att i framtiden kunna odla till exempel majs, sockerbetor och vindruvor och även andra sorter av vete, korn och havre som nu odlas nere i Europa. Enligt både Jorbruksverket Bo Rundquist kommer de nya sorternas grödor leda till en större avkastning.

– Med varmare klimat blir det en längre växtperiod, och vi kanske kan så tidigare och få en säkrare skörd, säger Bo Rundquist, ordförande för LRF i Sörmland.

Men det finns även vissa nackdelar med det varmare och fuktigare klimatet. Risken för svampangrepp ökar och djursjukdomar och skadeinsekter kan komma att spridas.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".