Nazister intog centrala Eskilstuna

Samtidigt som flera vänsterextremister omhändertogs i Nyköping på lördagen, polisanmäldes en 20-årig nazist för hets mot folkgrupp och ofredande i Eskilstuna.

– Han har tydligen skrikit ”utrota alla judesvin”, säger Kenneth Wiklund, vakthavande befäl vid polisen i Södermanland, till TT.

Enligt polisen ingår 20-åringen, skriven i Stockholm, i Svenska motståndsrörelsen (SMR). Gruppen har profilerat sig inom nazistiska och högerextrema kretsarna som den mest våldsamma.

På lördagseftermiddagen dök plötsligt SMR upp på Fristadstorget i Eskilstuna och delade ut flygblad. Snart dök dock vänsterextremister upp och grupperna började hetsa varandra. Polisen lyckades dock i huvudsak hålla dem i sär.

20-åringens åsikter om judar anmäldes av en polisman. En flicka har också anmält honom för ofredande och hävdar att han viftat med en tidning i hennes ansikte.

Troligen kommer SMR också anmälas för brott mot ordningslagen, eftersom de saknade demonstrationstillstånd.

Lördagen var också stökig i Nyköping. Nazistiska nätverket Info 14 demonstrerade på Stora torget. Också här dök dock vänsterextremister upp. Tolv av dem omhändertogs tillfälligt och förflyttades för att förhindra värre bråk.