Hotfullt vid manifestation i Nyköping

Vid flera tillfällen tvingades polisen gripa in för att stoppa högerextremister som aggressivt försökte få närkontakt med motdemonstranterna, vid nazistnätverket Info 14:s manifestation i Nyköping under lördagen.

Det började redan när de mellan 20 och 40 nazisterna kom till Stora torget. Nazisterna trotsade direkt polisens uppmaningar och tågade mot syndikalisterna som hade ett kaffebord vid torget, och det uppstod genast en mycket hotfull situation.

Stora torget i Nyköping var under lördagens demonstration delat i två med nazisterna utanför Rådhuset och de cirka 200 motdemonstranterna, ungdom mot nazism och syndikalister bakom rödsvarta fanor utanför stadshuset. Mellan dem ett par led av poliser. Helt plötsligt försökte några av nazisterna på nytt ta sig förbi polisens avspärrning, med aggressiva utspel mot motdemonstranterna.

Många förvånade och upprörda nyköpingbor, politiker och andra stannade till vid torget och visade sin avsky mot det växande nazistnätverket.

”Det är bedrövligt”, ”Man mår illa nästan” och ”Det kommer att sluta med att någon dör om ingen sätter ner foten” sa några av de nyköpingsbor Sveriges Radio Sörmland talade med vid Stora torget i Nyköping under lördagen.

Polisen omhändertog 12 motdemonstranter efter det att nazistmanifestationen i Nyköping var avslutad. Motdemonstranterna hade då enligt polisen försökt genskjuta nazisterna bland annat vid busstationen i Nyköping. Ingen av dem är dock misstänkt för något brott.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".