Nyköpings kommun kan tyda allt tal

Personer som har svårt att tala tydligt kan få hjälp med att bli förstådda.
I alla fall om man ringer Nyköpings kommun för där har man nämligen infört tjänsten telestöd.

Men Nyköping är den enda kommunen i Sörmland som erbjuder telestöd och det tycker den ansvarige i Nyköping, Åke Nilsson, är konstigt.

– Ja, jag är faktiskt förvånad. Vi ska ju försöka underlätta för våra invånare att komma i kontakt med oss och det här är ju något som fler borde utnyttja.  

Det som är särskilt anmärkningsvärt med att bara Nyköping erbjuder tjänsten, är att det är gratis. Både för användaren och kommunen. Det är Post och Telestyrelsen som står för kostnaden.

Hur fungerar då telestöd? Jo, det går till så att den som behöver servicen knappar in sitt telefonnummer på kommunens hemsida. Då blir personen uppringd av en tolk som sedan hjälper till att förtydliga vad han eller hon säger.

Tjänsten fungerar även åt andra hållet, alltså om man ska ringa till någon med talsvårigheter så kan man också använda sig av telestöd.

Men hur kan då tolken förstå vad personer med högst individuella talproblem säger? Bengt Olsen är chef på Teletal som tillhandahåller tolkarna.

– Tolkarna har ofta en bakgrund, som undersköterska, sjuksköterska eller logoped, men framför allt lär de sig jobbet när de sätts att arbeta, till en början parallellt med vana tolkar, berättar Bengt Olsen.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se