"Landstinget sviker våra barn."

”Landstinget sviker våra barn.” Det menar en grupp föräldrar, som har barn på Klockbergets språkförskola i Nyköping. Där får barnen specialhjälp av en logoped flera dagar i veckan, för sina språksvårigheter. Men från årsskiftet försvinner logopeden, eftersom landstinget anser att det inte är deras ansvar att finansiera tjänsten längre.

– Det är ett svek mot barnen, inte bara mot dem som går där just nu, utan mot dem som kommer sen, säger Markus Lindkvist, som har en treårig son på förskolan. Man tänker från fel håll när man drar in på tjänsten just nu, för de här barnen kommer att kosta pengar både för landsting och kommun i ett senare skede också, i skola och i arbetslivet. Så det är ett märkligt beslut.

På Klockbergets förskola i Nyköping går bland annat barn med grava språkstörningar. Förskolan startades vid årsskiftet, och flera av förskollärarna här har specialkunskaper om språkhandikapp. Dessutom, och kanske framför allt, får barnen flera dagar i veckan hjälp av en logoped, som jobbar här. Men från årsskiftet försvinner hon, trots att landstinget från början sa att det hela var ett projekt med en två år lång prövotid.

Ulrika Albeck, som är chefslogoped på landstinget, medger att hon gjort fel och lovat föräldrarna mer än landstinget idag kan hålla. Enligt landstinget är en fortsatt logopedtjänst på Klockbergets förskola något som kommunen i så fall måste betala.

– Det känns ju aldrig bra att ha lovat något som man sedan inte kan hålla. Å andra sidan har det skapats en väldigt fin verksamhet.

Vore det inte något att hålla kvar vid då?

– Ja, men jag får ju inte det. Det här är inte upp till mig.

Tycker du att det hade varit positivt med en fortsatt tjänst?

– Självklart. Jag vill ju inget hellre.

Barnens föräldrar kräver, i både namninsamlingar och brev till politiker, att landstinget ska hålla det man lovat, så att logopeden kan bli kvar på förskolan.

Det är ju orättvist att de inte ska få den här chansen, att få ett liv som andra barn, säger Gunilla Ogenborg, som har en fyraårig flicka på förskolan. Det handlar ju om hela deras framtid.

Det är ju orättvist att de inte ska få den här chansen, att få ett liv som andra barn. Det handlar ju om hela deras framtid.

Veronica Andersson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Nyköping, säger att hon har kontaktat ansvariga politiker för att diskutera framtiden när det gäller språkstödet på förskolan.

– Det finns inget skriftlig avtal mellan kommunen och landstinget, men båda måste ta sitt ansvar i den här frågan, menar hon.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista