"Många flyktingkvinnor har rätt att stanna"

- Flyktingkvinnor, som egentligen har tillräckliga skäl för att få stanna i Sverige, avvisas regelmässigt för att handläggarna på Migrationsverket har för dålig kunskap om kvinnors situation. Det menar Elisebeht Markström, riksdagsledamot från Nyköping.
Enligt Elisebeht Markström så avvisas kvinnor regelmässigt för att migrationsverkets handläggare saknar kunskaper om utsatta kvinnors situation i sina hemländer. Det kan handla om kvinnor som kommit till Sverige och gift sig med en svensk man eller en man av sin egen nationalitet, men som sedan misshandlats och utnyttjats - kvinnor som sedan flytt och ofta tvingats leva gömda hos kvinnojourer med sina barn eftersom dom inte beviljas uppehållstillstånd, trots att många av dem skulle ha rätt till det. Tar livet av sig hellre I många fall avvisas sådana kvinnor till ett omänskligt öde i sina gamla hemländer, ett öde som, enligt Elisebeht Markström, inte alla orkar bära. - Man blir utstöttf rån familjen, man kanske inte är välkommen till den by man kommer ifrån. Man får söka sig till en storstad kanske och då blir det prostitution som står till buds. En del av de kvinnor som jag har mött har valt att ta livet av sig hellre än att åka tillbaka. - Alldeles för många kvinnor avvisas därför att man inte har tagit hänsyn till kvinnors skäl. Generellt sett så tycker jag att man har dåliga kunskaper om kvinnors villkor i de länder de kommer ifrån, säger Elisebeth Markström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista