Tre års fängelse för handikapprån

Norrköpings tingsrätt dömde på tisdagen en 25-årig man från Katrineholm till tre års fängelse för rån. Enligt rätten var 25-åringen, som nekar till brott, den drivande när en funktionshindrad man på en mindre ort i Finspångs kommun blev misshandlad och rånad i sitt hem i början av september i år.

Sammanlagt var fyra personer inblandade i rånet och av de övriga tre Katrineholmsborna, som alla har erkänt, döms en till åtta månaders fängelse och två till skyddstillsyn. Det rapporterar Sveriges Radio Östergötland.

Vid rånet tvingades den funktionshindrade mannen under knivhot att öppna sitt kassaskåp och lämna över de 80 000 kronor som fanns där. Han blev också bestulen på sin dator och innan rånarna lämnade bostaden ska de dessutom ha hotat med att leja en torped för att mörda honom, om han kontaktade polisen.

En 37-årig man döms till skyddstillsyn för rån och övergrepp i rättssak. Han ska också ”underkasta sig den behandling för alkoholmissbruk som frivården bestämmer”. En 26-årig kvinna öms till skyddstillsyn för häleri.