"Platsbristen är bekymmersamt"

Det är stor brist på platser på äldreboenden i Vingåker. Flera demenssjuka där får ingen plats, trots att de enligt lag har rätt till det. Tre av dem har väntat i omkring ett år. Nu riskerar kommunen straffavgifter på nästan två miljoner kronor för det här. Det rapporterade Sveriges Radio Sörmland på måndagen. Platsbristen är bekymmersamt, säger Annika Andersson, som är områdeschef för särskilda boenden, alltså äldreboenden, i Vingåker.
– Det klart att det inte är bra.

Eftersom kommunen inte kan ordna med plats på ett äldreboende, där de sjuka får hjälp dygnet runt, så har man försökt på andra sätt - hemtjänst, dagvård och boende på ett korttidshem under vissa veckor, men personerna bor alltså till största delen hemma.

Enligt Karina Mattson, som är områdeschef för bland annat korttidsboendet, så klarar de här personerna det ganska bra. Men de har ändå rätt till en plats på äldreboende.

Det var när Länsstyrelsen nyligen tittade igenom hur kommunen hanterar ärenden som det finns beslut på, till exempel beslut om plats på äldreboende, som länsstyrelsen upptäckte att de här tre personerna fått vänta mer än tre månader, alltså enligt lag oskäligt länge.

Sedan drygt ett år tillbaka så kan länsstyrelsen skicka de ärendena till länsrätten, som kan besluta om dryga böter, i det här fallet alltså nästan två miljoner.

Att det handlade om så höga böter, det visste varken socialchefen Ingvar G Wahlström, eller Annika Andersson om. Det vore en katastrof om vi fick så mycket böter, det säger Annika Andersson, samtidigt tycker hon att det är bra att reglerna finns.

– Det är klart att det är bra för då ställs det krav på att man har platser för dementa.

Finns det något sätt att undvika böter framöver?

– Just i dagsläget har vi inga platser, men på sikt bygger vi ut. Vi har bekymmer.

Kommunen håller på och bygger om de två gamla äldreboendena i kommunen och utökar även då med 27 nya platser. Men redan i dag står alltså flera demenssjuka i kö.

- Vi ska hitta alla möjliga lösningar så att vi kan lösa detta. Det byggs ett nytt äldreboende som vi ännu inte kan använda. Men vi får väl ta en diskussion med Länsstyrelsen om hur vi ska lösa detta, säger socialnämndens ordförande, säger Olle Olsson, som inte konkret kan säga hur kommunen ska lösa situationen med särskilda boenden för dementa.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista