Sista tingspredikan i Eskilstuna

På tisdagen hölls historiens sista Tingspredikan i Eskilstuna. Sedan 1686 har domare och nämndemän välsingnats vid en gudstjänst i början av tingsåret men nu är det alltså slut.
1990 upphörde tvånget med en Tingspredikan i början av året för domare, nämndemän, advokater, poliser och åklagare men traditionen, som härghör från 1686, har levt kvar på de flesta håll i landet. På tisdagen hölls Tingspredikningar för alla länets tre tingsrätter. Men från och med nästa år är det slut med det, i alla fall i Eskilstuna. Orsaken är att kyrkan skiljts från staten och att det numera i Sverige finns betydligt fler religioner än bara kristendomen. Ett alternativ skulle kunna vara att modefiera traditionen och låta olika trosamfunden turas om att hålla i predikningarna och Lars Linde, rådman vid Eskilstuna tingsrätt ställer sig positivt till den idén, även om det troligen skulle blir krångligt säger han. Om de andra två tingsrätterna i länet ska fortsätta med tingspredikan, fanns det ingen på tingsrätten i Nyköping eller Katrineholm som kunde svara på tisdagsförmiddagen, för där var nämligen alla, precis som i Eskilstuna - i kyrkan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".