Nyköpings stadsvapen i nazipropaganda

Det nazistiska nätverket Info 14 använder sig av Nyköpings stadsvapen i sin propaganda på Internet. Stadsvapnet fanns också med på organisationens flygblad inför nazistmanifestationen i centrala Nyköping i lördags. Kommunens överväger nu att polisanmäla tilltaget.

Kommunstyrelsens ordförande i Nyköping, moderaten Jan Carle, hade själv ingen aning om att nazistnätverket Info 14 använder sig av Nyköpings kommuns stadsvapen i sin propaganda, dels på organisationens hemsida, dels i flygblad som delats ut. Jan Carle reagerar med bestörtning när Sveriges Radio Sörmland berättar det för honom.

– Det är alldeles förskräckligt, det ser ju ut som om vi på något sätt skulle understödja deras verksamhet, vilket vi absolut inte gör. Och vi använder ju det vapnet när vi går ut med annonser. Det är helt uteslutet att kommunen skulle ha gett sitt tillstånd till detta, säger Jan Carle.

Enlig Jan Carle så har Info 14 använt kommunens stadsvapen i sin propaganda kommunen ovetande, och han ska nu ge kommunjuristen uppdrag att polisanmäla tilltaget.

– Det här är inget vi kan acceptera, tvärtom jag blir fly förbannad när jag får höra detta, säger Jan Carle.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".