Starta företag ska bil lättare

Nu ska möjligheten för personer med utländsk bakgrund att starta eget företag bli lättare. Almi Företagspartner och stiftelsen IFS har börjat samarbeta för att uppmärksamma invandrarföretagandet i Sverige. Tillsammans jobbar de med att hjälpa personer med utländsk bakgrund att starta eget. 

Nu har Almi Företagspartner och stiftelsen IFS börjat samarbeta för att uppmärksamma invandrarföretagandet i Sverige. I en landsomfattande turné åker de runt och informerar personer med invandrarbakgrund om hur det är att starta och driva företag och vilka möjligheter och hinder som en företagare kan stöta på.

Anledningen till turnén är att de menar att personer med utländsk bakgrund oftare har en sämre kunskap om myndigheter och regler i Sverige. I kombination med språksvårigheter medför det sämre förutsättningar att finansiera verksamheten och en högre tröskel för att starta företag.

Samira Sali, från Jordanien, startade sitt företag i Eskilstuna för fem år sen. Hon tyckte att det var svårt, trots att hon arbetet tio år i sitt hemland.

Abdul Wahab Zoort, företagsrådgivare på Almi företagspartner i Sörmland, säger att de hjälper dem att göra affärsplaner, budget och allt som har att göra med att starta företag.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista