Protester mot avvisning av afghaner

Sedan i måndags sitter två afghanska medborgare, Hayat Hasani och Jawad Khawari, i förvar på Migrationsverket i Flen i väntan på avisning. 24-åriga Hayat Hasani som bott i Sverige i fyra år hämtades av fyra till fem poliser i sin lägenhet i Katrineholm mitt i morgonbestyren innan han skulle gå till skolan.

Enligt uppgifter från polisen har Hayat Hasani nekats upphållstillstånd, men har sedan via migrationsdomstolen och migrationsöverdomstolen försökt att få det beslutet ändrat, men svenska staten anser inte att det finns skäl för honom att stanna. Han hämtades av polisen i måndags i sin bostad och finns på förvaret i Flen och är orolig för att bli hemskickad.

Svenska Afghanistankommittén protesterar mot avvisningen av de två unga män från Afghanistan som hålls inspärrade på migrationsverkets förvar i Flen.

Enligt Harald Holst från Svenska Afghanistankommittén så fick afghanska flyktingar tidigare tillfälliga uppehållstillstånd, men i maj ändrade migrationsverket enligt Holst linje och menar nu att det inte pågår någon väpnad konflikt i Afghanistan, något som han menar öppnar för att skicka tillbaks flyktingar dit.

- Det här är talibanland och de här unga männen riskerar nu att plockas upp av talibaner, krigsherrar och knarkbaroner och detta är totalt inhumant, säger Harald Holst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".