Hård (s)-kritik mot Sverigedemokraterna

Socialdemokraterna i Eskilstuna riktar hård kritik mot Sverigedemokraternas kommunpolitiska program, som togs i helgen. Sverigedemokraterna vill bland annat ta bort hemspråksundervisning, kommunal information på andra språk än svenska och mångkulturella lovdagar i skolan, men socialdemokraterna menar att sverigedemokraterna skyller alla problem i samhället på invandrarna.

- Hemspråksundervisning gynnar inte integrationen, säger Adam Marttinen, som sitter i fullmäktige för Sverigedemokraterna i Eskilstuna. Han menar att hemspråksundervisningen kan försämra elevens möjligheter att lära sig svenska.  

Men Jimmy Jansson, som är socialdemokrat och vice ordförande i Eskilstunas kommunstyrelse, säger att det är fel.

- Om du har möjlighet att läsa ditt eget hemspråk förbättras din egen förmåga att studera andra språk och lära dig svenska. 

Jimmy Jansson är också kritisk till Sverigedemokraternas förslag att ta bort kommunal information på andra språk än svenska, vilket han menar kan försvåra integrationen.

- I en demokrati måste man göra det möjligt för alla medborgare att ta del av kommunens information, oavsett om de hunnit lära sig svenska än. 

Jimmy Jansson ser Sverigedemokraternas kommunpolitiska program som ett spel för galleriet. Han menar att det partiet vill ge en bild av att de för en bred politik och inte är något enfrågeparti.

- Men de återkommer hela tiden till en fråga, nämligen integrations- och flyktingpolitiken. Och gång på gång utmålar de nysvenskar som orsaken till de flesta problem vi har i vårt samhälle.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista