Kritiskt för hemlösa i Nyköping

De senaste veckornas extrema kyla slår hårt mot de hemlösa. I Nyköping, där det inte finns något natthärbärge, är det bara en tidsfråga innan någon hemlös fryser ihjäl. Det säger Kenneth Markström, som är talesman för föreningen Kris, Kriminellas revansch i samhället, och som jobbar med att hjälpa hemlösa. Han menar att det räcker med att en alkoholpåverkad uteliggare råkar somna.
De senaste veckorna har varit mycket svåra för Nyköpings hemlösa. En anledning är förstås den extrema kylan. Men den främsta anledningen kanske ändå är att Nyköpings kommun inte har någon form av boende för hemlösa. Varken natthärbärge eller lågtröskelboende. Socialdemokraten Birgitha Andersson är ordförande i individ- och familjeomsorgsnämnden i Nyköping. Hon säger att kommunen jobbar för fullt med att försöka hitta en lämplig fastighet som kan bli ett härbärge eller lågtröskelboende. Men på frågan om kommunen kan ordna så att hemlösa får någonstans att sova på nätterna nu i vinter, svarar hon nej. Inte heller ett lågtröskelboende till nästa vinter kan hon lova.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".