Migrationsverket förklarar avvisning av afghaner

De två unga män från Afghanistan, Hayat Hasani och Jawad Khawari, som vi rapporterat om tidigare, som sitter i förvar hos Migrationsverket i Flen, kan skickas tillbaka till Afghanistan vilken dag som helst. Det säger juristen Johan Stolpe på Migrationsverket.

Hayat Hasani och Jawad Khawari, har bott fyra år i Sverige och haft tillfälligt uppehållstillstånd. I måndags hämtades de av polis, efter att de inte fått något förlängt uppehållstillstånd. Flera gånger har de överklagat, men fått nej.

De kommer båda från södra Afghanistan, alltså den delen som Migrationsverket anser vara orolig. Men de kan alltså skickas till någon annan del av landet, till exempel huvudstaden Kabul, dit en flykting tidigare i år sändes tillbaka till.

Migrationsverket vill inte kommentera om hur de har bedömt i de här enskilda fallen. Hayat Hasani och Jawad Khawari ska nu tillbaka till Afghanistan, om de inte hinner föra fram något som ändrar deras situation, till exempel sjukdom eller andra omständigheter, som gör att deras fall måste prövas igen.

Svenska Afghanistankommittén vill att Migrationsverket ska göra en ny utredning om situationen i Afghanistan, men enligt Johan Stolpe så gör man bedömningar hela tiden.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista