Polisen vill samarbeta med kommunerna

Polisen i Sörmland ska satsa på fler lokala poliser ute i de små kommunerna. Tanken är de ska vara kända för invånarna där och arbeta förebyggande, tillsammans med exempelvis skolorna. Länspolismästare Mats Kirestam tror att det här ska öka tryggheten.

Satsningen bygger på en politisk vilja från den borgerliga regeringen att satsa på fler poliser och försöka öka tryggheten.

Polisen i Sörmland förväntar sig att de drygt 450 poliserna som finns idag, ska bli bortåt 100 stycken fler fram till omkring 2009.

Enligt länspolismästare Mats Kirestam, så är förhoppningen att invånarna i de mindre kommunerna ska känna igen sin polis.

- Som alltid är på plats och bara jobbar med de lokala problemen, säger han. 

En del av de nya poliserna ska alltså jobba ute i de mindre kommunerna, som Flen där Kjell Malmkvist, är närpolischef i Flen. Han tror att satsningen kommer att medföra stora förbättringar.

– Det kommer att bli en avsevärt bättre samverkan gentemot kommunen, och gentemot invånarna och exempelvis affärsinnehavarna i kommunen, säger Kjell Malmkvist.

Dom flensbor SR Sörmland talat med är positiva till satsningen.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".