"Bondesåpa" teatersatsning i Sörmland

På lördagskvällen är det premiär på Sörmlands Musik & Teaters nya vuxensatsning. Under samlingsnamnet ”Godsägare söker fru” låter man tre skådespelare framföra två olika pjäser av Anton Tjechov - samma kväll. Enligt informatören Ulf Thörn är det en inte helt okänd dokusåpa som inspirerat till samlingsnamnet, nämligen ”Bonde söker fru”.

Det är Tjechovs komiska kortpjäser Björnen och Frieriet som Sörmlands Musik & Teater låter turnera runt i länet. Och man har valt att satsa på länets riktigt små samhällen och byar, berättar Ulf Thörn.

- Det är bygdegårdar och föreningsgårdar, platser där det kanske inte spelats teater på väldigt länge, så på det här sättet når vi ut till en ny publik som också får möjlighet att träffa sina grannar kanske över en kopp kaffe eller en tallrik borsjtj, rysk rödbetssoppa, säger Ulf Thörn.

Hur är det då att vara skådespelare på små, ovana spelställen?

- Jo, det är en extra utmaning, säger Ingela Schale som spelar både rik änka och arg godsägardotter samma kväll. Man riskerar att springa in i en vägg om det är trångt, eftersom det är ett högt tempo i pjäsen, säger hon.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".