Svårt hitta familjehem till behövande barn

Många kommuner har svårt att hitta familjehem till de barn och ungdomar som behöver bo ifrån sina föräldrar ett tag. Det kan bland annat bero på att kommunerna är dåliga på att vårda kontakten med de familjer som är intresserade av att vara familjehem, och det har öppnat en marknad för företag som ger familjehem den här stöttningen.

När kommunerna av brist på resurser eller av andra anledningar brister i att vårda kontakten med sina familjehem så har det lett till en en ny marknad för företag som kan ge familjehemmen den stöttning dom inte upplever sig få från kommunerna. I slutändan kan det bli dyrt för kommunerna som ser sina resurser krympa, när familjehemmen rekryteras av företag som ger konsulentstöd. 

– Många känner sig nog utlämnade och får inte den stöttning de behöver och då går de över till de konsulentstödda verksamheterna, säger Elisabeth Engberg förste socialsekreterare i Trosa kommun. 

När familjehemmen rekryteras till de så kallade konsulentstödda familjehemmen så blir det genast ett snäpp dyrare för kommunen.

För bakom de konsulentstödda familjehemmen finns oftast ett företag. 

Gerty Fexler Höjer har företaget Sposit för just konsulent stödda familjehem, med konsulentstött menas att det ofta finns en någon som jobbar och stöttar familjen i relationen både till barnen och kommunen. Fexler-Höjer tycker att kommunernas socialkontor måste jobba annorlunda när det gäller just familjehemmen. 

Det blir en negativ spiral, kommunerna har inte resurser att stötta sina familjehem och blir då tvungna att vända sig till de konsulentstödda familjehemmen som gör att kostnaderna för familjehemsplaceringar blir dyrare än beräknat och så står kommunen där med ännu mindre resurser för sin familjehemsverksamhet.

– Om kommunerna fick mer resurser så skulle vi kunna ha en fungerande familjehemsverksamhet, säger Elisabeth Engberg.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".