Nya regler för Kronofogden

Idag kommer alla som för första gången får en skuld hos kronofogden att få en chans att göra rätt för sig, utan att få en betalningsanmärkning.
Det säger Kronofogdemyndighetens nya regler.Ett antal Sörmlänningar blir också av med sina ''prickar'' hos kronofogden. Från och med idag kan den som betalat sin skuld hos kronofogden efter första kravbrevet, slippa hamna i kronofogdens register, alltså slippa få en prick. Men det gäller bara om man har en skuld och bara om man betalt tillbaka i tid, innan kronofogden efter ungefär en månad börjat utreda ärendet. Om en bank eller hyresvärd ringer och vill veta hur man skött sig, får de inte veta att det funnits en skuld. Uppgiften finns fortfarande där, men är sekretessbelagd. Men får man en skuld till inom två år blir båda skulderna offentliga. Det här kommer också att gälla retroaktivt, för de senaste tre åren. Det är nämligen så länge som en skuld finns i registren hos kronofogden. I dag blir alltså ett antal Sörmlänningar av med sina prickar hos kronofogden. Men banker och kreditupplysningsföretag är kritiska. Senare idag kommer siffrorna på hur många sörmlänningar som blir av med sina betalningsanmärkningar hos kronofogden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".