Ja till muslimsk förskola i Eskilstuna

Det ser ut att bli en muslimsk förskola med 30 platser i Nyfors i Eskilstuna. Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår att politikerna ska säga ja till till socionomen och psykosocialterapeuten Osama Mustafa:s ansökan och även säga ja till ett startbidrag på 100 000 kronor.
Enligt förvaltningen finns det ett behov av nya förskoleplatser i området. Svenska ska vara huvudspråk i förskolan, men barnen ska också lära sig kulturen och religionen islam på sitt modersmål. Till skolan ska knytas ett antal personer med pedagogiska kunskaper, infödda svenskar och personer mer kunskaper i islam. Osama Mustafa själv ska vara föreståndare på halvtid och han har tidigare i Sveriges Radio Sörmland betonat att han inte vill driva förskolan i något vinstsyfte. Segregation I diskussionerna om den enskilt drivna muslimska förskolan står behovet av nya förskoleplatser bland annat mot risken för ökad segregering, men förvaltninsgchefen Rolf Brunell säger till Sveriges Radio Sörmland att risken för segregering inte ökar med uppemot 30 förskolebarn och behövet av platser är det grundläggande skälet till att förvaltningen föreslår politikerna att säga ja till ansökan, men det ökar också valfriheten, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".