Regeringen avgör Sjövikenfrågan

Planerna på att bygga 70 bostadsrätter i området Sjöviken i centrala Strängnäs har överklagats till Regeringen. Det är en privatperson som tycker att fullmäktiges beslut om detaljplan för området har tagits på felaktiga juridiska grunder.
Privatpersonen anser också att det inte heller har skett något regelrätt samråd med berörda. Eftersom Länsstyrelsen tidigare avslagit flera överklaganden går privatpersonen vidare till Regeringen. Det är Riksbyggen som planerar att bygga bostäder i området. En kontroversiell fråga är planerna på att bygga hus ute i Mälarens vatten. Kritikerna anser att det påverkar miljön negativt, men Länsstyrelsen har i ett yttrande till Miljödomstolen tidigare sagt att det inte får några betydande negativa miljöeffekter för Visholmsviken. Länsstyrelsen har dessutom sagt att kommunen har stor beslutanderätt när det gäller hur marken ska användas och hur miljön ska utformas. Det är miljödomstolen som ska fatta beslut om husbygget i vattnet. Mot bakgrund av Länsstyrelsens tidigare bedömning av husbyggena i vattnet behövs inte något utökat samråd där föreningar och andra får säga sitt innan Miljödomstolen avgör frågan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".