Skivbutikerna i Sörmland på utdöende

Skivbutikerna i Sörmland blir allt färre. Istället är det bensinmackar, större matvaruhus, en del radiohandlare och butikskedjan Åhléns som står för skivförsäljningen. För några veckor sedan var det dags för ännu en skivbutik att lägga ner. Denna gång i Eskilstuna centrum.

Ägaren till skivbutiken, Peter Jonsson, förklarar nedläggningen med ett förändrat köpbeteende.

Efter 11 år har alltså Rocks i Eskilstuna lagt ner sin butik i centrum. Men de är långt ifrån ensamma. I Katrineholm lades den sista skivbutiken ner för något år sedan. I Vingåker har en el-butik sålt CD-skivor men håller på att sälja ut sitt lager eftersom efterfrågan minskat drastiskt. Flen, Strängnäs och Nyköping har inte haft renodlade skivbutiker på flera år.

En förklaring till att skivbutikerna fått allt svårare att överleva är att det digitala format gör det så mycket enklare att ladda ner musiken direkt ifrån Internet. Då blir skivbutikerna inte längre lika nödvändiga.

Sedan 2000 så har skivförsäljningen nästan halverats, enligt, Lisa Kronstedt på Grammonfonlevareantörernas förening och det är en trend som håller i sig.

Det första halvåret i år så hade 1,4 miljoner bredbandsinnehavare laddat ner musik och inte ens 30 procent av dom sa sig betalt för nedladdningen.

Förra året stod den digitala musikförsäljningen för endast 6,6 procent av den totala musikförsäljningen, en 193 procentig ökning.

Många laddar ner musik utan att betala för den och en av många konsekvenser av detta är att skivbutiker försvinner eftersom det inte lönar sig att sälja musik.

Johanna Iggsten
johanna.iggsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".