Bristande missbruksvård i Flen

Många missbrukare i Flen får inte den vård de behöver. Det hävdar nykterhetsorganisationen IOGT-NTO och Föräldraföreningen mot Narkotika i Flen. Det finns missbrukare som vill få behandling men inte får det säger Linnea Tillman på Föräldraföreningen mot Narkotika i Flen.

– När missbrukare verkligen vill ha vård så är det jättesvårt att få det, säger Linnea Tillman på Föräldraföreningen mot Narkotika i Flen.

Joakim Andersson i Flen är drygt trettio år och har missbrukat både alkohol och narkotika sedan han var fjorton. Han vill sluta, men kan inte, säger han. I flera år har han försökt få komma till ett behandlingshem.

Kommunens erfarenhet av behandlingshem på annan ort är att det ofta inte hjälper, utan att personen kommer tillbaka och fortsätter att missbruka. Det säger Roy Almkvist, som är avdelningschef på socialförvaltningen i Flen. Men han säger också att det idag inte fungerar helt bra med missbruksvården på hemmaplan.

Just nu hoppas kommunen på pengar från länsstyrelsen för att bland annat starta ett skyddat boende för missbrukare och för att fler personal ska kunna jobba med uppsökande och motiverande samtal. Man vill också jobba mer tillsammans med frivilligorganisationerna. Något som Linnea Tillman på Föräldraföreningen mot narkotika välkomnar, om det betyder att de också får pengar för det.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgård@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".