Ny fördelningsmodell för högskolan

Det behövs flera förändringar i hur pengarna fördelas på universitet och högskolor. Det framgår av en ny utredning som presenterades på fredagen. Enligt utredningen bör kvaliteten på utbildning och forskning vara avgörande för hur mycket pengar ett universitet eller högskola får. Inte hur många elever som examineras, som det fungerar idag.

Utredningen har haft fokus på hur pengarna som tilldelas lärosäten kan användas mer effektivt och på ett sätt som förbättrar kvaliteten på utbildning och forskning.

Utredningen presenterar bland annat en ny modell för hur pengarna till högskolor och universitet ska fördelas. Modellen innebär att att pengatilldelningen ska vara beroende av hur skolorna lyckas i att ge en eleverna god utbildning.

Tidigare har lärosätena fått betalt per elev som examinerats från en kurs men enligt det nya förslaget så ska alltså kvaliteten och undervisningsmetod avgöra hur mycket pengar högskolor och universitet får. Det kommer att betyda att kurser som har särskilt resurskrävande undervisningsmetoder kan få extra ersättning.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".